Behi buztana saltsan

Erredakzioa 2023ko urr. 4a, 09:00

BEHI BUZTANA SALTSAN

OSAGAIAK (lau lagunentzat):
  • 2 behi buztan, kilo banakoak eta giltzaduretatik zatituta
  • ardo beltza, litroa
  • 4 azenario
  • 2 tipula
  • 4 porru
  • oliba olioa eta gatza
NOLA EGIN:

Buztan zatiei gatza bota eta salteatu egingo ditugu, ongi gorritu arte. Ondoren, labeko bandejan jarri eta ardo beltza botako diegu. Aurrez berotutako labean 20 minutuz erregosiko ditugu 180 gradutan. Gero, beste olio pitin bat jarriko dugu eta, ontzi berean, hondoari itsatsita geratu diren zukuak aprobetxatuz, barazkiak egingo ditugu, su eztiagoan, puska ederretan zatitu ondoren. Sueztitzen utziko ditugu barazkiak gatza botata, baina eragiteari utzi gabe.

Barazkiek kolorea hartzen dutenean dena irabiatu, eta aurrez erregositako isats zatiak eta atera duten zukua, eta ardoa gehituko dizkiogu. Estali eta egiten utziko dugu guztia, oso su eztian, haragia ongi samurtu eta hezurretik erraz bereizten den arte, baina desegin gabe. Egoste denbora aldatu egingo da erabiltzen dugun haragiaren arabera. Presio-eltzea erabiltzen badugu, 45 bat minutu beharko ditu gutxienez. Eltzea ireki eta saldatatik aterako ditugu haragi puskak. Salda iragaziko dugu ondoren, eta urritzen utziko dugu su eztian.

Berriro ere sartuko ditugu saltsan isats zatiak, eta utziko ditugu egiten, oso su eztian, haragia samur gelditu eta saltsa loditu arte.

Garrantzitsua: gisatu hau egiteko, haragiarekin egiten diren beste asko bezala, irakite-puntua oso baxua behar da, ezti-ezti egosi behar baitu haragiak.